Nie można już ukrywać, że chłodne dni i mgliste poranki wkradły się do naszego życia, a jesień i zima są coraz bliżej. Przed okresem przeziębień, spadkiem odporności i jesiennym marazmem mogą nas obronić witaminowe koktajle.

Dla każdego, coś zdrowego

W okresie zimowym wybór składników do koktajli jest uboższy – warto wtedy wykorzystać warzywa zamrożone latem, które dzięki niskim temperaturom zachowały swoje dobroczynne właściwości. Nie musimy jednak wykorzystywać gotowych przepisów – liczy się inwencja i nasz gust. Możemy dowolnie komponować składniki w zależności od naszego humoru i zapotrzebowań organizmu.

Zimno? Trzeba się rozgrzać!

Gdy przemokniemy lub zmarzniemy w czasie zimowego spaceru, warto sięgnąć po rozgrzewającą mieszankę z imbirem – jego wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych jest szybki i niezwykle przyjemny. Wystarczy woda, imbir, miód, cytryna i pomarańcza, by stworzyć połączenie, które rozgrzeje zimne dłonie, ale też ochroni przed infekcjami i pomoże w leczeniu kaszlu.

Sposób na ochronę przed przeziębieniem

Prędzej czy później każdego z nas dotyka osłabienie organizmu – czasem to kwestia przemęczenia, a innym razem zarażenia się od osoby już chorej. Warto w takim momencie sięgnąć po naturalne metody wzmacniania odporności. Witaminy i minerały w formie soku lub koktajlu ze świeżych owoców są o wiele lepiej przyswajane przez organizm, niż sztuczne suplementy diety. Do stworzenia zielonego koktajlu dla zdrowa potrzebujemy:
• 3 dojrzałe owoce kiwi
• 2 banany
• 1 pomarańcza
• 1 mały pęczek pietruszki
• 1 gruby plasterek świeżego imbiru
• 1 mały owoc awokado
• ok. 200 ml wody
Zmiksowane składniki mają nie tylko świetny smak, ale też zielony kolor – wbrew szaro-burej jesieni.

Koktajle – ulubione owoce dzieci

Nie zawsze nasze pociechy chętnie zjadają każdy owoc, jaki im serwujemy. Jeśli chcemy naturalnie wzbogacić dietę dziecka, warto zmiksować wybrane przez dziecko składniki. Dla wzmocnienia kości dziecka, można stworzyć koktajl mleczny. Wystarczy połączyć banany, mleko i miód, a całość przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową.